Tuesday, April 24, 2012

Organet Gjenitale Femrore


Vezorja: ka dy vezore, secila me madhësi sa një bajame, të cilat prodhojnë vezë.
Mitra (uterusi): ka përmasat dhe formën e një dardhe të kthyer me bishtin poshtë. Ajo përbëhet nga muskuj dhe zmadhohet kur në të rritet bebja.
Tubat falopianë (brirët e mitrës): janë dy dhe lidhin vezoren me mitrën.
Fshikëza e urinës: qese e përbërë nga inde muskulorë dhe fibrozë e cila mban urinën.
Uretra: tubi që bart urinën nga fshikëza.
Vagina: një tub rreth 8 cm i gjatë, nga cerviksi (qafa e mitrës) deri tek vulva, vrima midis këmbëve. Vagina është shumë elastike dhe përshtatet perreth penisit të mashkullit, ose përreth bebes gjatë lindjes.
Anusi: vrima në fund të zorrës së trashë, e cila mbahet e mbyllur nga dy muskuj.
Qafa e mitrës (cerviksi): normalisht është e mbyllur dhe ka vetëm një vrimë të vogël, nëpërmjet së cilës del gjaku gjatë periodave.
Klitorisi (kathica ose thepi): një organ i ndjeshëm në pjesën e sipërme të organeve gjenitale femërore, të cilit i duket vetëm pjesa e sipërme. Gjatë eksitimit seksual, klitorisi zmadhohet dhe forcohet dhe mund të jetë fokusi i orgazmës

0 comments:

Post a Comment